Connect with us

Ndryshe

Gruaja që drejton ChatGPT është shqiptare apo indiane? Ja gjithçka që duhet të dini për Mira Muratin

Published

on

A ka ndonjë lidhje Mira Murati, CTO e OpenAI-t me Indinë? Jo tamam! Mira Murati, e cila ka lindur në vitin 1988 në San Francisko nga prindër me origjinë shqiptare, shërben si Shef Teknik i OpenAI, organizatës që krijoi ChatGPT dhe DALL-E. Ndërsa emrat Mira dhe Meera lidhen shpesh me Indinë, mbiemri “Murati” është shqiptar, shkruan ‘Techstory.com’.

Para se t’i bashkohej OpenAI në 2018, Murati ishte përgjegjës për menaxhimin e kërkimit, zhvillimit të produktit dhe vendosjes së kompanisë. Ajo menaxhoi ekipet e kërkimit të të mësuarit përforcues dhe të sigurisë ndërsa punonte në strategjinë e harduerit. Më parë, Mira mbikëqyri kërkimin, zhvillimin e produktit dhe vendosjen në OpenAI. Ajo mori pjesë në strategjinë e harduerit dhe menaxhoi ekipet e kërkimit të mësimit të përforcimit dhe sigurisë.

Para se të bashkohej me OpenAI, Murati shërbeu si drejtues i produktit dhe inxhinierisë në Leap Motion. Ajo ka një diplomë inxhinierike mekanike nga Shkolla e Inxhinierisë Thayer në Dartmouth dhe gjithashtu ka punuar për Goldman Sachs, Zodiac Aerospace dhe Tesla.

OpenAI është ngritur shpejt në rëndësi si një nga bizneset më të mira të inteligjencës artificiale. Kompania, e cila u themelua në vitin 2015, filloi si një organizatë jofitimprurëse, por përfundimisht kaloi në një ndërmarrje “fitimprurëse të kufizuar” për të tërhequr më shumë investitorë. Në vitin 2019, OpenAI LP, kompania mëmë e OpenAI Inc., bëri një njoftim. OpenAI fitoi popullaritet të madh pasi ofroi një version mostër falas të ChatGPT, një chatbot i inteligjencës artificiale i ndërtuar në GPT-3.5, në dhjetor 2022. ChatGPT tërhoqi më shumë se një milion përdorues në pesë ditët e para dhe OpenAI parashikon 200 milionë dollarë të ardhura në 2023 dhe 1 miliard dollarë në 2024.

Një chatbot i inteligjencës artificiale (AI) i quajtur ChatGPT krijon tekst në varësi të hyrjes së përdoruesit. I lançuar në nëntor 2022, ChatGPT tashmë përdoret gjerësisht në të gjithë botën. Por, specialistët po shprehin gjithnjë e më shumë alarmin për rreziqet që lidhen me ChatGPT. Krijuesja e chatbot-it, Mira Murati, CTO e OpenAI, firma që krijoi ChatGPT, ka shprehur rezervat e saj në lidhje me të dhe ka pohuar se AI mund të përdoret në mënyrë të papërshtatshme.

“[AI] mund të keqpërdoret, ose mund të përdoret nga aktorë të këqij. Pra, atëherë ka pyetje se si e qeverisni përdorimin e kësaj teknologjie në nivel global. Si e qeverisni përdorimin e AI në një mënyrë që është në përputhje me vlerat njerëzore?” tha ajo për revistën Time.

Sipas Mira Muratit, biznesi do të kërkojë të gjithë ndihmën që mund të marrë nga të gjitha burimet. “Por ne jemi një grup i vogël njerëzish dhe na duhet një ton më shumë kontribut në këtë sistem dhe shumë më tepër kontribut që shkon përtej teknologjive – padyshim rregullatorët dhe qeveritë dhe të gjithë të tjerët,” vuri në dukje ajo.

Në Shkollën e Inxhinierisë Thayer në Dartmouth, Mira Murati fitoi diplomën e saj bachelor në inxhinieri. Ajo aktualisht shërben si SVP e OpenAI e Kërkimit, Produkteve dhe Partneriteteve.

MIRA MURATI ËSHTË INDIANE?

Mira ka lindur në San Francisko, Kaliforni, në vitin 1988. Indianët janë prindërit e Mira Muratit. Në Tesla, Mira shërbeu si menaxher i lartë i produkteve. Mira jetoi vetëm në SHBA gjatë gjithë jetës së saj.

Rolet e saj të mëparshme në OpenAI përfshinin SVP-në e Kërkimit, Produktit dhe Partneriteteve (qershor 2018–dhjetor 2020) dhe VP të AI dhe Partneriteteve të Aplikuara (qershor 2018–dhjetor 2020). Ajo ka lindur dhe është rritur ekskluzivisht në Shtetet e Bashkuara (dhjetor 2020-maj, 2022).

Punësimi i saj i mëparshëm përfshin Leap Motion (2013), Tesla (2013), Zodiac Aerospace (2012) dhe Goldman Sachs (2011). (2016-18). Murati fitoi Bachelorin e Inxhinierisë (BE) në Inxhinieri Mekanike nga Kolegji Dartmouth dhe aktualisht jeton në Zonën e Gjirit të San Franciskos.

Chatbot i AI ChatGPT u krijua nga OpenAI me bazë në San Francisko, një startup që bën kërkime për AI. Kur të vihet në dispozicion në nëntor 2022, do të jetë në gjendje të bisedojë për çdo gjë nga historia te filozofia, të prodhojë tekste sipas dëshirës së Taylor Swift ose Billy Joel dhe të sigurojë ndryshime në kodin e programit kompjuterik.

NA NDIQ NË FACEBOOK