Connect with us

Shëndetësi

Arsyet pse duhet të ecni 5 minuta çdo gjysmë ore

Published

on

Jeta e sedentare ka qenë gjithmonë e dëmshme për shëndetin e njeriut dhe ekspertët gjithmonë kanë rekomanduar ushtrimin fizik, veçanërisht duke ecur, si gjëja më e thjeshtë që dikush mund të zbatojë në jetën e tyre të përditshme.

Në fakt, një studim i ri nga Universiteti Columbia i Nju Jorkut, i cituar nga Healthline.com, raporton se ecja për 5 minuta çdo gjysmë ore mund të kompensojë disa nga efektet më të dëmshme të uljes për një kohë të gjatë.

Siç thotë botimi, nëse dikush ka një jetë ulur, veçanërisht nëse ai detyrohet të ulet për të gjithë 8 orët që ai punon, ai rrit shanset me 58% për sheqerin në gjak, por edhe të zhvillojë sëmundje të zemrës, siç është presioni i gjakut.

Kështu, ecja mund të zvogëlojë në mënyrë drastike faktorët e mësipërm, me Dr. Yu-Ming Ni, një kardiolog në MemorialCare Heart dhe Institutin Vaskular në Qendrën Mjekësore të Portokallit në Kaliforni, duke theksuar se “ky studim tregon se edhe përmirësime të vogla në aktivitetin fizik mund të kenë Efektet në sheqerin në gjak dhe presionin e gjakut. ‘

Ai gjithashtu deklaroi se “për shembull, në një ditë pune tetë-orëshe, kjo barazohet me 40 minuta aktivitet fizik”.

“Shtoni një shëtitje 15-minuta gjatë pushimit tuaj të drekës dhe papritmas keni pothuajse një orë shtesë të aktivitetit fizik çdo ditë pune. Me këto ndryshime të vogla, të gjithë mund të bëjnë ndryshime në shëndetin e tyre, një pushim në këmbë në një kohë”, tha ai më pas.

Në fakt, bazuar në të dhënat e marra nga hulumtimi, madje edhe ngritja në këmbë mund të bëjë një ndryshim të rëndësishëm. Dr. Theodore Strange, kryetari i mjekësisë në Spitalin Universitar Staten Island në New York, tha se “qëndrimi dhe ecja kanë shumë më shumë përfitime për shëndet të mirë”.

“Mbajtja e muskujve, ligamenteve dhe nyjeve më të qetë dhe të shtrirë është një përfitim tjetër i qëndrimit dhe ecjes në krahasim me uljen – gjë që ndihmon në ndërtimin e muskujve dhe ngurtësisë.” /albeu.com

NA NDIQ NË FACEBOOK