Connect with us

Ndryshe

20 vjet më parë ata nuk ekzistonin dhe sot nuk mund ta imagjinojmë jetën pa to

Published

on

Ndërsa përdorim çdo ditë rrjete sociale, aplikacione dhe pajisje të ndryshme, as që mendojmë se – jo shumë kohë më parë – ato as që ekzistonin.

Mund të themi me siguri se ndryshimet tektonike që kanë ndodhur prej dekadash kanë çuar në ndryshime teknologjike në botë.

Rreth 20 vjet më parë filloi përhapja masive e kompjuterëve dhe internetit. Në atë kohë, njerëzit kishin në dispozicion kryesisht kompjuterë me karakteristika jashtëzakonisht të dobëta që mund t’i përdornin për të kryer detyrat themelore. Interesante, një numër i atyre kompjuterëve ende kishin vend për disketë – disa breza të vjetër e dinë se çfarë është kjo.

Me fillimin e përhapjes së kompjuterëve, me të erdhi zhvillimi i disa aftësive të reja që u ofroheshin përdoruesve.

Disa nga aplikacionet e para që u shfaqën në fillim të viteve 2000 kanë rënë në harresë sot; ato u zëvendësuan nga më të reja që janë shumë më të thjeshta për t’u përdorur. Megjithatë, disa aplikacione ruajnë në mënyrë aktive popullaritetin dhe përfaqësimin e tyre, kështu që edhe pas më shumë se dy dekadash ekzistence, ato janë të pranishme dhe janë bërë të detyrueshme në përdorim të përditshëm.

Ndërsa disa prej nesh e nisin ditën duke dëgjuar muzikë YouTube në një pajisje Apple ose Android, duke lëvizur nëpër histori në Instagram, duke lexuar mesazhe në Whatsapp ose Viber ose duke kontrolluar emailin tonë, duke injoruar plotësisht faktin që miqtë, të njohurit, prindërit – madje edhe veten – 20 vite më parë kishim zakone të përditshme krejtësisht të ndryshme.

Gjithashtu, dy dekada më parë nuk mund të shkëmbenim mendime ose të “ritweetonim” njerëz me të njëjtin mendim në Twitter, kërcimi ishte popullor edhe pa regjistrim në TikTok, për shfaqje televizive apo filma prisnim për një kohë të caktuar në televizion sepse Netflix nuk ekzistonte. dhe gjetëm vende të reja në qytet ose rrugë në një vend të panjohur pa Google Maps.

Fakti është se teknologjitë e reja e kanë bërë jetën shumë më të lehtë, për sa i përket komunikimit më të lehtë dhe më të shpejtë, informacionit dhe deri diku edukimit – por hulumtimet tregojnë se ato kanë krijuar edhe barriera të shumta.

Megjithatë, pyetja mbetet, çfarë të rejash na pret në të ardhmen dhe çfarë rikapitullimi do të mund të bëjmë në 20 vitet e ardhshme?