Connect with us

Lajme

Një vaksinë kundër pandemive të ardhshme të gripit

Published

on

Një vaksinë që përdor të njëjtën teknologji të përdorur për vaksinat më efektive kundër Covid mund të na mbrojë një ditë nga kërcënimet e reja pandemike.

Prototipi ende eksperimental i një vaksine mRNA, i krijuar për të mbrojtur kundër 20 llojeve të njohura të gripit duket se stimulon një përgjigje imune shumë efektive te kafshët në të cilat janë testuar deri më tani.

Nëse rezultatet e përshkruara në Shkencë do të konfirmoheshin edhe te njerëzit mund të kemi një mjet më shumë në dispozicion për të mbrojtur veten kundër viruseve më transformuese të frymëmarrjes.

Shkencëtarët e Universitetit të Pensilvanisë të udhëhequr nga Scott Hensley bashkëpunuan me pionierin e vaksinës mRNA Drew Weissman për të zhvilluar një vaksinë shumëvalente që synon të gjitha nëntipet e njohura të gripit shumica e të cilave aktualisht qarkullojnë vetëm te kafshët. Qëllimi nuk është ndalimi i ndonjë infeksioni por edhe zëvendësimi i vaksinave vjetore të gripit krijimi i memories më të gjerë të mundshme imune për të shmangur rastet e rënda dhe vdekjet për shkak të kësaj familjeje virusesh.

NA NDIQ NË FACEBOOK