Connect with us

Shëndetësi

Katër ushtrime të jogës që ndihmojnë në qetësimin e sistemit tuaj nervor

Published

on

Sistemi nervor ndihmon të funksiononi në mënyrë optimale dhe t’i trajtoni sfidat. Por kur jeni nën stres të vazhdueshëm ose të lartë, duke përjetuar trauma ose ankth, atëherë hormonet mund të shkojnë në një goditje dhe të ndikojnë në sistemin nervor dhe mirëqenien e përgjithshme. Është e rëndësishme të qetësoni sistemin tuaj nervor, përndryshe mund të shfaqen si probleme me gjumin, dhimbje kronike, ndryshime hormonale, probleme me tretjen, ndryshime kardiovaskulare dhe më shumë.

Sipas terapistëve, rregullimi me ndihmën e pozave të jogës nuk është një gjendje e të qenit i qetë gjatë gjithë kohës, është aftësia për të vërejtur dhe rikuperuar nga gjendjet e ngritura ose të aktivizuara vazhdimisht. Pozat e jogës ndihmojnë në ushqyerjen e sistemit tuaj nervor, i cili ju lejon të përshtateni me gjendjen e trupit tuaj dhe të krijoni rezistencë, duke pasur gjithashtu mjete që mund të ndihmojnë në promovimin e një ndjenje sigurie dhe qetësie brenda.

Më poshtë i gjeni pozat e jogës që do t’ju ndihmojnë të lehtësoni stresin dhe të qetësoni sistemin tuaj nervor:

Shtrirja si ‘fëmijë’

Kjo është një pozë shumë e lehtë dhe relaksuese. Fizikisht, kjo pozë ndihmon në çlirimin e tensionit në shpinë, qafë dhe shpatulla, ku shumë njerëz mbajnë stres. Ai inkurajon një model të qëndrueshëm, të barabartë dhe të zgjatur të frymëmarrjes që ka një efekt qetësues, relaksues në mendje dhe emocione.

Këmbët lart në mur

Kjo është poza më e mirë për të rikthyer trupin dhe mendjen. Përveç sigurimit të lehtësimit të menjëhershëm të shpinës, kjo pozë gjithashtu redukton me sukses simptomat e ankthit. Një zonë e qetë e shtëpisë tuaj me shpërqendrime minimale është ambienti ideal për këtë pozë.

Shtrirje në formën e urës

Një pozë e butë përmbysjeje mund të jetë edhe energjike dhe restauruese, në varësi të mënyrës se si kryhet.

Shtrirja si ‘krokodil’

Kjo pozë lehtëson frymëmarrjen diafragmatike dhe relaksimin. Duke nxitur reagimin e relaksimit, shoqërohet edhe me qetësimin e sistemit neurologjik. Pjesa e poshtme e shpinës dhe brinjët zgjerohen sepse barku qëndron në dysheme në këtë pozicion. Tensioni në shpatulla dhe shtyllë kurrizore lirohet, dhe poza gjithashtu ndihmon në korrigjimin e modeleve të sjelljes së keqe. Gjithashtu ndihmon në rregullimin e presionit të gjakut dhe ankthit.

Advertisement

NA NDIQ NË FACEBOOK

Click Here To Join Native Media