Connect with us

Shëndetësi

Fëmijët me autizëm kanë koleksion unik të baktereve të shëndetshme të zorrëve

Published

on

Fëmijët me autizëm ndryshojnë në zhvillim nga bashkëmoshatarët e tyre tipikë në zhvillim. Tani, studiuesit thonë se ka edhe ndryshime në grupin e tyre të baktereve të shëndetshme të zorrëve ose “mikrobiomës”.

Mikrobioma e zorrëve mund të ndryshojë sipas vendit ku jetojnë njerëzit, por studimet tregojnë se “për herë të parë që mikrobioma e zorrëve e fëmijëve me [autizëm] është zhvilluar në mënyrë jonormale dhe është më pak se ajo e bashkëmoshatarëve të moshës së tyre”, sipas autorit të studimit Siew Ng, të Universitetit Kinez të Hong Kongut dhe kolegëve.

Studimet e mëparshme kanë sugjeruar që mikrobioma e zorrëve mund të luajë një rol në autizëm.

Dhe provat sugjerojnë që rruga midis baktereve të zorrëve dhe sistemit nervor qendror,  boshti i zorrëve, trurit,  ka një efekt të fortë në sjelljet e tyre shoqërore.

Për të mësuar më shumë, autorët e këtij studimi krahasuan mikrobiomat e 64 fëmijëve me autizëm dhe 64 fëmijëve në zhvillim tipik në Kinë. Fëmijët ishin të moshës 3 deri në 6 vjeç.

Studiuesit vlerësuan gamën, vëllimin dhe funksionet shoqëruese të baktereve në mostrat e jashtëqitjes së fëmijëve.

Ata zbuluan se ata me autizëm kishin një vëllim të veçantë dhe të pazhvilluar të baktereve të zorrëve që nuk lidhen me dietën.

Fëmijët me një çrregullim të spektrit të autizmit kishin shumë më pak baktere të lidhura me aktivitetin neurotransmetues dhe pesë lloje bakteresh që nuk gjenden zakonisht në zorrët e fëmijëve pa këtë gjendje, raporton BBC, përcjell klankosova.tv.

Këto dallime u konfirmuan në një grup të veçantë prej tetë fëmijëve me autizëm dhe 10 pa autizëm, thanë autorët e studimit.

Këto studime sugjerojnë se mund të ketë një profil karakteristik mikrobik për autizmin, i cili mund të mundësojë trajtimin e hershëm të gjendjes, sipas autorëve.

Ata shtuan se nevojitet një hetim i gjerë. Ende nuk ka ndonjë provë përfundimtare për çrregullimin e spektrit autik.

The post Fëmijët me autizëm kanë koleksion unik të baktereve të shëndetshme të zorrëve appeared first on Klan Kosova.

Click Here To Join Native Media
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com