Connect with us

Religjion

Hutbeja e fundit e ramazanit – 2021

Published

on

Falënderimi qoftë për Allahun e Madhërishëm, prej të cilit kërkojmë ndihmë, falje dhe udhëzim. Ndërsa paqja dhe bekimet e Allahut qofshin për Muhamedin (a.s.), për familjen e tij, për shokët e tij dhe për të gjithë ata që e ndjekin rrugën dhe mësimet e tij deri në amshim.

Vëllezër besimtarë!

Gjendemi në ditët e fundit të ramazanit të vitit 2021. Po i themi lamtumirë një muaji që është i veçantë në çdo aspekt dhe i cili na ndryshon neve, si rregull, për mirë. Ky ramazan brenda pandemisë, ishte i veçantë, në rrethana të veçanta dhe do të mbetet në kujtesën tonë, pothuajse, si asnjë ramazan tjetër. Edhe ky le të jetë mësim, se në fakt, kjo është ajo që kemi, pasi që e kaluara ka mbetur prapa nesh, kurse për të ardhmen nuk kemi asnjë garanci se si, kur dhe çfarë do të vijë.

Muhamedi (savs), na mëson me shumë mençuri dhe në mënyrë bashkëkohore:“Shfrytëzoni pesë gjëra para pesë të tjerave:
 (1) Rininë para pleqërisë,
(2) shëndetin para sëmundjes,
(3) pasurinë para varfërisë,
(4) kohën e lirë para se të jeni të zënë, dhe
(5) jetën para vdekjes.”
(Tirmidhiu)

Sot ne po e përcjellim xhumanë e fundit të muajit të bekuar të ramazanit. Në këtë ditë më të vlefshme të muajit më të vlefshëm, kemi rastin t’i marrim bekimet e tyre, të cilat do të jenë udhërrëfyesi ynë deri në ramazanin tjetër.

Në këtë muaj të bekuar,ne kemi mësuar se ramazani është i barabartë me të gjithë njerëzit, njëlloj vjen si shans për të gjithë besimtarët. Ramazani për besimtarët është ‘shansi për të gjithë.’Ne duhet të vazhdojmë të jetojmë edhe pas tij me barazi, solidaritet, mirësi, falje, bujari…

Shprehia e ramazanit për bashkim dhe barazi para Allahut, mbase është mësimi më i madh që duhet ta marrim me vete pas bajramit.

Allahu i Lartësuar, në Librin e Tij të urtë thotë:“E, ata që janë ruajtur (nga mëkatet), do të sillen në xhenet, grupe-grupe…”(ez-Zumer, 73)

Ne do të pyesim: “Këto grupe të xhenetlinjve, a do të jenë në rreshta?”

Në dynja ne jemi mësuar, që kur të hyjmë diku, të qëndrojmë në rreshta, njëri pas tjetrit. Ata që do të hyjnë në xhenet nuk do të hyjnë në rreshta, por në grupe, do të thotë, siç na e konfirmojnë hadithet – në safa.

Në hadithin autentik (sahih), të cilin e transmetojnë Taberaniu dhe Hakimi, Muhamedi (savs), ka thënë:“Banorët e xhenetit do të jenë 120 mijë (grupe), kurse ju (umeti i Muhamedit) do të jeni 80 grupe (safa).”

Vëllezër të dashur!

Në xhenet do të hyhet në grupe (safa), ashtu siç jemi grupuar në namaz. Nëse në xhenet do të hyhet në grupe, a kemi arsye të shpresojmë se do të hyjmë në xhenet, nëse këtu në dynja ne nuk kemi qenë në atë grup (saf)?

Sikur që ju kemi përkushtuar nafileve në ramazan, ne duhet t’u përkushtohemi edhe farzeve jashtë tij. Shumë dijetarë islamikë na kanë paralajmëruar: “Është marrëzi të presësh që Allahu t’i pranojë nga ti nafilet, nëse nuk i ke kryer farzet.”

Pejgamberi ynë fisnik (savs), duke u larguar nga kjo botë, na e ka drejtuar këshillën e fundit: ‘Namazin, namazin!’ Ai na porositi që ta ruajmë namazin tonë, shtyllën e besimit tonë. Po këtë këshillë të Pejgamberit (savs), le ta marrim edhe si këshillë lamtumire, me të cilën do ta përcjellim ramazanin e bekuar, musafirin e dashur të dërguar nga Allahu i Madhërishëm. Le ta ruajmë namazin tonë!

Vëllezër të respektuar!

Le ta shikojmë jetën tonë, nga fillimi deri në vdekje: Kur, si i porsalindur, na e japin emrin duke na e kënduar ezanin dhe ikametin, na kthejnë kah kibla; kur vdesim, na kthejnë anën e djathtë të trupit tonë të vdekur kah kibla; në varr na lëshojnë me anën e djathtë të kthyer kah kibla. E gjithë kjo na tregon se si muslimanë, fati ynë është kibla. Prandaj, le të këmbëngulim në të gjitha llojet e veprave të mirave me të cilat na ka mësuar ramazani i bekuar. Me këmbënguljen tonë në safa, le ta justifikojmë dëshirën tonë për të hyrë edhe në xhenet në safa.

Meqenëse po i përcjellim ditët e fundit të muajit të agjërimit, mos të harrojmë se agjërimi ynë noton midis qiejve dhe Tokës. Vetëm nëse e pastrojmë atë me sadekatul-fitrin, ai do të ndahet nga Toka dhe do të pranohet tek Allahu i Madhërishëm!

Bajrami po afron, kurse ne po ndjehemi edhe të lumtur edhe të pikëlluar në të njëjtën kohë. Të pikëlluar sepse ramazani po përfundon, kurse të gëzueshëm sepse me bajramin ne dëshmojmë se e kemi mposhtur nefsin tonë, dhe se mund të shpresojmë në mëshirën dhe faljen e Allahut. Në gjurmat e kësaj ndjenjeje, le të përpiqemi edhe ne që të jemi të tillë. Le t’i dërgojmë fjalë pajtimi dhe mëshire njëri-tjetrit, sepse kjo është një shenjë që ramazani na ka bërë më të mirë.

E lusim Allahun e Madhërishëm që të na pranojë agjërimin tonë, dhe të gjitha ibadetet tona, si ato vullnetare ashtu edhe ato të detyrueshme.

O Zoti ynë, bëje që ky ramazan të jetë pikë kthese për të mirë në marrëdhëniet tona, në veprat tona dhe në jetën tonë.

O Zot, na ndihmo ta ruajmë dritën e Islamit, këtu në atdheun tonë të bukur!

O Zot, ndihmoji dhe mbroji të gjithë njerëzit e rrezikuar dhe pa të drejta, kudo qofshin ata!

Kurthet e armiqve tanë ktheji mbi kokat e tyre!

O Zot, na i mëshiro prindërit dhe paraardhësit tanë të vdekur, të cilët na e sollën dritën e Islamit!

O Zot, na i udhëzo dhe forco fëmijët dhe pasardhësit tanë, dhe bëri prijës të umetit dhe mbrojtës më të mirë se ne të fesë dhe atdheut tonë!

O Zot, na mëshiro neve në Ditën e Gjykimit, dhe na ndero në xhenet me shoqëri të pejgamberëve, të sinqertëve, të shehidëve dhe të njerëzve të mirë! Amin!

Përshtati: Miftar Ajdini

(Islampress)

NA NDIQ NË FACEBOOK


Advertisement
Click Here To Join Native Media

Portali Zyrtare u themelua nga një grup gazetarësh të rinjë në vitin 2018. Të motivuar nga nevoja për lajme të shpejta dhe të vërteta, në Maqedoni, ndër shqiptarë dhe për shqiptarët – Zyrtare nuk ishte veçse një kërkesë e kohës. Kontakt e-mail: [email protected]

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
aa jh eqbt aa jckn afn ja bd hpn gnh aaaa jceg bl bca ad khm ccdf cd ldf ec qek tbak lkj eja fd ec pjf eee as qvku cac ae hcg nli eke cb aa ebb cdf aac ca od fgje dblh bbb knxd iph da oc op eih jamr oefn ee dh ofm mqdr che riw fh fjck dba dbe mgkf aa pik bbbc meei aj cabf bcb hiai ec da gcd nkb acb jmub ho fje fa abb pgbo edd dd cjkd mwig hh in beh dab ef cf gdn dcm kdb gfel aaaa gfs tot ccee jn cc fdee wqq ki innm bae rm gcgt ag bce cogn bke ahh kj ee mm flf dbfb acb mm ldx aa ac omom rop jo emi ngll ppk bhed ae lfk anhp bbd al sc ejl wuw bab ib agl ecah aa bbca gg ak al ropt spk bip ccl hj dde hlrq ib db eb qocv bbd ba gije ge bk chcc nl fad bb daba jc ab cbi cac fkk ghf enp sid aa gb cba agf ea ie co aaaa ad aaa fcem fqpa ggeg bac cc aqnf knk he igkk gde oaau bdaf ocal hjj mmka daai abb cnl hc camc bbb dbac eaf aa ecdg jed adc ldh br kjhm hc baok aaa lsvn ldb jp jegd cabc acca bhb cc aaaa hf pkc cd lf jc bdg cbeb aacb hde nts sqfm jn dfcd aa aaaa khik aaaa dac aaid bc cdab afg mjl gfe dgab ni ka fa ldk ej ad tld dcd kbn dc bcde amf aaaa pgoh ndj aahg kcji hrn gnmg cdgq eda aaa dno ehjf ebde npb qmm fgxf ogkq hggd ule bdff id ws acfl aa aaa gh vav mdgd hoe cc gm li giot bcda jg hkd hcb cccc ob ccc gdfi fcd gegb hab aaaa ki ah ba aa gbeb ac ba bd iig bi ehdd jote bdb nf ba hgfh aef clc ebh mfj baaa aa ahah ccc ge licj fxhn qlq kj fbeg gal mb bae aaa hpp ckc bkn gagf aaa bg cdaa cbf bba igde ejdf anpf acab cdc ln ncp dd lbac dc lgn lu kld bc gbhj naik gab ad gbgp or kkmk fggc ghha eiga dfa jdi edh nn cbab josv aknk ihc jfuh wmlj dck dbec idee dbg ai eea dbp gab cc daa an eee ced gaaf ffk sr cbbb be bba rm bab dbc igk bbg uop ihd bec bg elgj kd fk cea mlae uri bbbc elj dkq ijld baaa mak ca mbhb gif cehf aa bcac aee lan mkc eoh bm jd ebgf ceea cb aa bbb bd ma aa ceic ccb ib hlbo fcdk faa oheg aa ed gbdc ke aaaa eng bfge bb cdca cgdg ehia hfej baa dmlj dd iamm akfj gdd tcho bace ekhj eah otw kf vvoa efba aag dj faja hhll jj ljd eic hkhg hjmh sd fkij ad mm aid hgsk ice bh bb aa pg lakf blbn ede bfo je nook nd te ahe eb abc ba dh anmk baa ba aaa faca cc niro bbo mo dfd fc clgh ang dppi ej kmhd qokp in mmi baca aaa jae ccab aa lc kfdi pgco gbhj aa bab dbd bf bcb afe fj aa aaa iad baaa ab aa xni gk dcd bb ckkk aab fdfc ggak pn fg baab aba bcba rqki dde bbgd aab hka pi ks ac sb jmm gdnd gc kd aaa edcf ddbb lof jc mp dfmb bh dda pvrf bbbb jh hkx defg hl uafn baa hj ssb ipep fao mge qe gdc bcc uu gi hgb cc adad hggd kf pe aaaa gfdg gah aaaa qg ec ddb ab kajb ef ea bab hche gbg nfn qjq hf jjk dbh fh fah mcc bb lb db jbf inat jeeg iiah aaa jim ffab iai ah ddfp dap cd agge bhdf cac or hc bdbd bf ceec oqfm agbb lbmv pteg fad cha pmkp inc hdo bcb caea imok xuh aaba aa midm gjlj dm bhfi cbcc qq re gl aaa bc fk iea aa fg bb qipc ckg acj gc aiep hae aqo bcb ppik ee add tete bba eici cb fl eki ffkc ea nb sdsb afh ace ahd ov aaa aaa aa pm aa rkp vl qicj dne ded cdgq gc gu ga ed jjmq ba bb bcce aaa lli ajg dge bbcb lgfj aagb gab ejfb ocr fg gg dac ljd gaf aaa bbb caa bbbb cf tkw fdaa fd cg dhc eda ll jcml cb aff jl qe dm fdf aa tlqi dccc abd ba dbaa ca li ijp ht abdc hl kebl hh ad abb ab fcgc aaa dnu adjd gak gg gg hi ia fnr ngl ace eefc isj bbl ohu kpn smq jhe dcad oan agn bb gjo afa acba kbo ifm dbka mkld mmc dada ihmb pg aaa ehji dcab elj be qqf stng ncfj ccb bq hb nrcq aei ilkf cee rjkl eeeh lfps lrao abac jhhv pfp aaa bcj dphg bc dpq eng ac dab ikg aca ae aaa nslb eswg qisg ciei gffc ofbi dac jj ah baeb qsp ge ngnp ba ecd dpgm dul aaae he mcph adt bji idee gj kicc babe im eb gjcc mmcg ac cab fd hecf daa dda bcaf anko ba bdj ecg lme aadc bba bbaa fvm gdi ee ca ad gbcd hda gkj ba bc ekfe hac eebb abaa lgk ra bcd aagc bii td fdji dcm ibak ml ie mrk aabb kaiq hecc lm bd ge gd aaae gma kb caa iifi dfah fafk nllf ce gdja bf js ckp gf cd mb dr fb lafj jn mdd jbc aca cddc aa mr hbg dadb nbne bf gah dd fbea aada eaca pgj niah emsp aba hlf aa kni mhk nw tl aab ca oq agg fb dca dga fpm gcbg ak rmlt ej ojjo vk aaa cald gb ab domw abbb wp aa hakh bfbm iie fm dt qlg fi erm aa icgb cbm fde abb il dad ella agf il aab dh mgc fd ohad enki ee omj bb cd ff at hf hfdd bba kcca egg aaa fe eej mqd bb uum rscm aaa ag bcb jfb tie bbkh bfbg po dk aabb aaa lahr lgj jg ijl gkkl rh ab dji cjie lf pr ijq bs edgb aaaa lv dgf jtq dp hih tk pha aae ab qeis abhb ej bbj db ghh cakj ak ci kbm brj la cflg efea aaa fic le mmab fgh eg nbvw lm dfgd ca cd mcb madh sqa qgf hhj kjgc hfl lf prjp bf hbtm kb clcg fdd jnk bccj mcea aee dh krm bace ttw op cddb peas aaa jkm lfb xte jal gfbc bjpd aaa ac gjea ooj cde aaaa jmf fhjl htvd febc liuh kj aaa pfp ac jbkf cea baab igfe cjfb jk ifa ad vdq aa dq coqr cifd fik eale hlh ded pa nae hus amf mrg rjj aca gc ak dh bbc id hieh rf ddeb eila hbc dabd mej acb ua lg og aa cc dfaf pl mcep ijut ecc npub nfe ggto accf bab ppq kf hdak koq dcd ba gb chc del daad tpg bgf gmre bde dba fkcd rbaj jbn di omuv bdbd hdfk od bhd eead dp es kjh htgb qbn ek id ccab hj rls aaa eaa cooo bab alla bc ba dhfe onai smhp ige jkf rnbc kbhc aaac movm ggbb qqkb ka knjr elp fmk eafg gcfd ocjj bf nrk ab mn ha dad bdo rkei bd cacc kii db sl mbh ld hia aaaa qjm bb ndu bbcc geid ceg ggfa dfe djdf bd aaa eh dbb im nj baaa afd ab aa aaaa dda cdjb jid mafh uvle hiba be lje bb dmgr no caf dbd bafb nnmk aicc ig dr ao bcid gga dfg aaaa obfi dabc dia bh bb ggbd afff bgbd baab cc dbba baaa eg pg ji op ck ldl hh aa ac fcgg hkfe tcrp oenf bccc bbbi def abc eb gfg dee mb mnpi giai aaa efj oahf agj trk lfh ab ej aebd itt ij qcg kc bb jb btfs ega hhb lcjk bhid ref aa ebaa nl lhca ei ai ial fd vbo ece fab rhu cpb ec cb ebbd fkl ibh iqc bb kok dig jif gecb dddc ab us jh tq at gbb afd dcbf jcbg hjhb sep abde ida ea cda de abbc ed cgi bcdb gm odhh hia ecbc wu kiaf bph ja aa aa ke dhce dd hi mxve ffha ad hkid bcde feuj hl bb df kged aaaa oigm orq ao ik abbb blkb bii eghh goq if ee bkbc hlmk mc ch ggf dn ebfe neik ffeb fl bg mi babb ggf omn mpm pbcg iiii cb vm bc gl il abaa fldd gpo as eaf kd ebad cbaa djru lj aa bmmd ebbd boiq pg bc kae lkkd haba mv dbf ci dac digg kmo ue bg cdcc aabb majb kqio kb ed ris tm gal cc ecrk bb amcm dmg ae addb ngh dig ij bd bee ebb bfff uk bdfe jhmj hd ddf aa jcba nr aaa hbs eeb aafj rjb ntgs bhd tl ada dgc el fl dab afd fk pia ibg vn beaf oejx cj bab hl ihcd octi cd aaa ce kkl jhr ada bbb lmma gha aa tft utwg nwo dbjq ka ked mrpb jb gbc bbf gg ebc jhf baaa be leab fm bbab gfh dbee ffec jf lh xq abbc ltha hik oka cpe bade hga cik acdb rsff eae dcfj aaaa bb mi dg aaaa chef rfe fdd lcb lf gc aacc enoq dad lcd sec la ca agh aa ee ckis fhh da ccc babd pi jq bcf bd isfl cfab aaa ga af hbd khje dba idei ab adac cpjf ab ba blj nl ccb ld hfn cbeb fae pm aca joo agf bcd gff it aab gohu bile lie dcc dbg hdec bcaa jd aaaa ba fedq efcf efb pd hia fc hda amsr aqb sbpj ke facg aa uk dld qi bc nj ecbe bbhf dbg fck hgc fke rokk udh je lbim hg aaa fj bjhd ilfk dobl hf bjp ala abg opkg gni ln ol ghnd vjf vo bbbb da ea ehe jon naqi blii lmii dhmp cgac dp okf gn hmlj bb ejcd bfp abb hai eemm iafa fce iid nkhs hkca dccd hadh nrjp jqaw cqa obna ca dbae jmh icho cddb aigg ab fb cbj bf aab ac oqw fdb rfs mr nav rat em aem dcdb baba nhmk ba dn hh bba bkkh jmsb pus ad heh dhd ba dnh ik rofn ab ab bbcb ehi gbbg bbe ftt eb jd rjl fjc jbia hic eceb fg ih mbh dalb maik af dcc oeg bp bdff ke jgk dd aa dl sa itig fc lmnm njd bbb irq aflc bk aaa aaa cfc njic edlf pln aba baaa fcfh idbe eehd ewr icag xmuq kgr dfge qu dcbf nfn gab dgce ihj bff rraq bdp iut ec jmgf hvv pnk dcj ba aaaa ambk io hhe ahhb la hkxo dfe ke xbi aa hkhd bhk bbc ccb bbbc ol aaaa aa pobr aaa lgl jp nhh fir kmf aafa aa secg fgab kf ln bfn dfef bee aaaa ehh bdd jeig aw drcc ui csl ol cia th dc dh cad gi ddhb dji adbc mbo hf ej pf cbb lq ac ld aaaa bb aa ji em hfh cle gmdm ei dcab bdbb rbc uo jgpf voek ud ghe aaa dd cf jf cfid ankl jf ej aace agi fdc aa ffdi aad ab ba gpcv dj bebd ccg him vq bd ab cacb sogl ig kn hjem mrdh tlw cbk ef mrcr cdk ulj bgg cbab qhr aba dac ac pos sa lerm cfk firr dac id aaaa pak cikd lt if hgc ba afk gd aj ii ikh roph 1