Connect with us

Shëndetësi

Studim: Të folurit mund të përhapë COVID-19, por maska ndihmon

Published

on

Njerëzit me COVID-19 mund ta përhapin virusin tek të tjerët thjesht duke folur, veçanërisht nëse folësi nuk ka maskë, thotë një studim i botuar të martën nga revista Physics of Fluid.

Ajri i frymëmarrjes dhe pikat e vogla të virusit të lëshuara nga një person i maskuar i cili flet është i prirur të lëvizë poshtë nën ndikimin e gravitetit dhe të shpërndahet përpara se të bashkohet me personin më të afërt, thanë studiuesit.

Gjetjet sugjerojnë që rrjedha e frymëmarrjes së dëbuar pranë dhe rreth dy personave që bisedojnë në qëndrime që gjenden zakonisht në industrinë e shërbimit, të tilla si në sallonet e flokëve, dhomat e provimeve mjekësore ose objektet e kujdesit afatgjatë, mund të përhapin virusin lehtë, thanë ata.

“Ne kemi analizuar karakteristikat e difuzionit të daljes nga ajri me dhe pa një maskë kur një person ishte në këmbë, ulur, me fytyrë poshtë ose i shtrirë me fytyrë lart,” tha bashkë-autori i studimit Keiko Ishii në një deklaratë.

“Një sasi e konsiderueshme e kontaktit të ngjashëm ballë për ballë do të ndodhte jo vetëm në [sallone], por edhe në kujdesin afatgjatë dhe mjekësor”, tha Ishii, një fiziolog në Universitetin Nagoya në Japoni.

COVID-19 mund të përhapet nga njerëzit e infektuar kur ata nxjerrin pikat e vogla të frymëmarrjes aerosol në frymën e tyre, pavarësisht nëse ata kanë ose jo simptoma të sëmundjes.

Shumica e studimeve gjatë pandemisë që shikojnë rrjedhën e ajrit të frymëmarrjes janë përqendruar në kollitjen ose teshtitjen, e cila mund të dërgojë aerosole që fluturojnë në distanca të gjata – megjithëse studiuesit kanë sugjeruar që virusi gjithashtu mund të përhapet përmes të folurit ose kënduarit.

Për këtë studim, Ishii dhe kolegët e saj përdorën tym dhe dritë laser për të studiuar rrjedhën e frymëmarrjes së larguar afër dhe rreth dy personave që bisedojnë në qëndrime që gjenden zakonisht në industrinë e shërbimit.

Studiuesit përdorën cigare elektronike për të prodhuar tym artificial të përbërë nga pika me diametër rreth një të dhjetën e një mikroni, të ngjashme me madhësinë e një grimce virusi.

Për të studiuar efektin e fjalës në frymëmarrje, fjala “onegaishimasu”, një përshëndetje japoneze në një mjedis biznesi, u shqiptua në mënyrë të përsëritur gjatë filmimit të reve të avullit.

Eksperimentet u kryen në një sallon flokësh në Kolegjin e Estetikës Yamano në Tokio, me qëndrime të zgjedhura për të simuluar skenarët tipikë të shërbimit ndaj klientit.

Kur një maskë është e veshur gjatë qëndrimit ose ulur, reja e avullit të prodhuar kur flet ka tendencë të ngjitet në trupin e folësit, i cili është më i ngrohtë se ajri përreth, sipas studiuesve.

Nëse tekniku anon, sidoqoftë, reja e aerosolit priret të shkëputet nga trupi i atij personi dhe të bjerë mbi klientin poshtë. Nëse një klient ose pacient është shtrirë më poshtë, ata mund të infektohen.

Përhapja e këtyre pikave të aerosolit është edhe më e theksuar kur folësi demaskohet, transmeton Klan Kosova.

Në të kundërt, mbajtja e mburojave të fytyrës mund të parandalojë që aerosolet që rrjedhin rreth maskës së altoparlantit të udhëtojnë te klienti.

“Prandaj, është më efektive të veshësh si maskë ashtu edhe një mburojë fytyre kur siguron shërbime për klientët,” tha ajo.

The post Studim: Të folurit mund të përhapë COVID-19, por maska ndihmon appeared first on Klan Kosova.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com