Connect with us

Ndryshe

Libri i debatueshëm i një ish-diplomati gjerman: Si dështoi Evropa në Ballkan

Published

on

Gazeta gjermane Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) botoi një artikull me titull “I rreptë ndaj Kinkel, i butë ndaj Kohl”, në të cilin gazetari Michael Martens analizon librin e politikanit gjerman dhe ish-përfaqësuesit të lartë të bashkësisë ndërkombëtare në Bosnjë Christian Schwarz-Schilling: “Paqja e humbur në Bosnjë dhe Hercegovinë: si dështoi Evropa në Ballkan”.

Në libër, ky ish-ministër në qeverinë e Helmut Kohl shikon prapa në politikën ndaj Ballkanit në vitet 1990, shkruan Deutsche Welle.

“Në një seancë të qeverisë gjermane më 8 dhjetor 1992, kishte një mosmarrëveshje të ashpër midis Helmut Kohl dhe Christian Schwarz-Schilling, Ministri i Postave dhe Telekomunikacionit. “Unë kam turp,” tha ministri, “që i përkas kësaj qeverie nëse ajo vazhdon të mos bëjë asgjë”. E gjitha përfundoi me një thirrje mjaft të ashpër nga kancelari për të mbajtur rendin, duke thënë “se askush nuk është i detyruar të jetë në qeveri nëse nuk më pëlqen”.

Qëndrimi i Bonit ndaj luftës “në prag”

Kështu Schwarz-Schilling në kujtimet e tij të botuara së fundmi përshkruan fundin e jetës së tij të parë politike, shkruan Martens për FAZ.

Pas një debati me Kohl, Schwarz-Schilling dha dorëheqjen si ministër.

Arsyeja për këtë është se Schwarz-Schilling kritikoi “pasivitetin” e politikës gjermane ndaj Bosnjes, e cila përcaktoi veprimet e ardhshme të këtij politikani.

“Qëndrimi i Bonit ndaj luftës në prag” ishte, siç shprehet Schwarz-Schilling, katastrofik,” shkruan Martens.

Ai shton se ky libër mbi politikën gjermane në Ballkan në vitet 1990, edhe nëse nuk mund tw pajtoheni me të gjitha konkluzionet e tij, është shumë informues.

Sidomos për shkak të letrave, transkriptimeve, thirrjeve telefonike dhe dokumenteve të botuara nga arkivi i gjerë privat i Schwarz-Schilling.

Ato ofrojnë pasqyrë në politikat e ndjekura nga Kohl dhe ministri i tij i Jashtëm Klaus Kinkel, por edhe në pikëpamjen e Schwarz-Schilling për ta.

Si dështoi ndërhyrja ushtarake në Srebrenica

Duke pasur parasysh luftën në Bosnjë, Schwarz-Schilling shkruan për qëndrimin e pamjaftueshëm, me përgjegjësi të pamjaftueshme, jo aq empatike dhe ndonjëherë edhe cinike të qeverisë së atëhershme gjermane.

Martens përmend si një detaj interesant faktin që pasardhësi i Francois Mitterrand, Jacques Chirac kërkoi rimarrjen e Srebrenicës me ndërhyrje ushtarake.

“Pjesa e librit të tij që merret me politikën gjermane në lidhje me luftën e parë në Evropë pas vitit 1945 është mbresëlënëse dhe ia vlen të lexohet,” përfundon shqyrtimi i librit të Christian Schwarz-Schilling.

.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com