Connect with us

Shëndetësi

Shtatzënat me diabet në rrezik më të madh të kenë fëmijë me sëmundje zemre

Publikuar

me

Shtatzënat që përballen me diabet mund t’i bëjnë fëmijët e tyre në rrezik më të madh të sëmundjeve të zemrës, sipas një studimi të 2.4 milionë fëmijëve.

Të rinjtë e lindur nga nënat të diagnostikuara me gjendjen para shtatzënisë kishin një rrezik të rritur për 34 për qind të sëmundjes së hershme të zemrës, njofton Klan Kosova.

Dhe ato të lindura nga nënat që zhvilluan diabet gestacional – kur mbetën shtatzënë – kishin 19 për qind më të predispozuar të vuanin nga zemra.

Shanset u rritën gjatë gjithë periudhës së studimit 40 vjeçar, sipas studimit të botuar në British Medical Journal.

Shkencëtarët danezë thanë që shanset ishin më të larta tek fëmijët e nënave që pësuan komplikime diabetike, siç është sëmundja e veshkave.

Dhe ekipi i Spitalit Universitar Aarhus paralajmëroi se nuk kishte ndonjë dallim midis faktit nëse një nënë kishte diabet tip 1 ose 2.

Niveli i lartë i glukozës në shtatzëninë e hershme ka implikime të mëdha në zhvillimin e zemrës së një fëmije, argumentuan ata.

Sidoqoftë, rezultatet ishin thjesht vëzhguese dhe jo shkakore. Rreth kësaj duhen prova të mëtejshme, thanë akademikët, njofton Klan Kosova.

MË TË LEXUARAT