Connect with us

Kosovë

100 ankesa në PZAP – Kur mund t’i certifikoje rezultatet KQZ’ja?

Publikuar

me

PZAP ka bërë të ditur se pas publikimit të rezultateve përfundimtare nga Komisioni Qendror i Zgjedhjeve (KQZ), janë dorëzuar rreth 100 ankesa nga subjektet politike dhe kandidatëve për deputetë.

Nisma Socialdemokrate është njëra nga partitë e cila ka bërë të ditur se ka dorëzuar një ankesë të tillë, duke  akuzuar KQZ-në se ka  fabrikuar rezultatet, meqë ka lejuar numërimin e votave të ardhura ilegalisht nga Serbia, shkruan Periskopi

Si pasojë e këtyre ankesave, certifikimi i rezultateve nga KQZ-ja mund të stërzgjatet.

Procedura ligjore  në vend sa i përket kësaj çështje është e atillë që para përfundimit të të gjitha ankesave deri në nivelet më të larta gjyqësore, nuk mund të bëhet certifikimi i rezultateve.

Por, Ismet Kryeziu nga KDI, ka sqaruar se nëse aplikohen të gjitha procedurat dhe afatet kohore, certifikimi i rezultateve duhet të bëhet të premten e ardhshme.

“Rreth 100 ankesa nga subjekte dhe kandidat janë dorëzuar në PZAP. Nëse aplikohen të gjitha procedurat dhe afatet kohore, të ankesave dhe apelit të vendimeve në PZAP dhe Gjykatë Supreme, dhe nga këto vendime nuk do të anulohen rezultatet në një vendvotim apo qendër votimi dhe të urdhërohet KQZ-ja të përsëris votimet, apo të bëhet rinumërim, atëherë të Premten e ardhshme mund të bëhet certifikimi i rezultateve zgjedhore”, ka shkruar Kryeziu në Facebook.

Ndërkaq rreth kësaj teme për Periskopin ka folur Valmir Elezi nga KQZ duke thënë se nuk dihet nëse certifikimi i rezultateve mund të ndodhë të premten, për shkak se kjo gjë varet nga vendimet që merren fillimisht nga PZAP, e deri të Gjykata Supreme.

“Ne nuk e dimë se kur mund të ndodhë certifikimi, kjo varet nga vendimet që merren fillimisht në PZAP pastaj dhe në rast se ky institucion hedhë poshtë ndonjë ankesë, pala e pakënaqur mund të ankohet në Gjykatën Supreme”, ka thënë Elezi.

Kujtojmë se Nisma Socialdemokrate ka këmbëngulur në vazhdimësi se do të ndjek të gjitha  rrugët ligjore deri në instancat më të larta, siç është Gjykata Kushtetuese për të arritur të drejtën që kjo parti konsideron që e ka fituar përmes votës së qytetarëve për të qenë pjesë e përbërjes së ardhshme të legjislativit në Kosovë, shkruan Periskopi

Sipas ligjit, në rast se PZAP nuk merr vendim në favor të ankuesve, atëherë këta të fundit kanë të drejtë brenda 24 orëve të ardhshme t’i drejtohen Gjykatës Supreme. Më pas, Gjykata i ka tri ditë, apo 72 orë afat që të marrë vendime në lëndët e pranuara nga të ankuarit./Periskopi

ZGJEDHJET PARLAMENTARE

MË TË LEXUARAT